Přestože dění kolem Sokolovny sleduji, tak jsem si pečlivě přečetl požadavky jednotlivých zájmových spolků, kteří by rádi Sokolovnu využívali až nyní. Za mne mi v tom rezonují minimálně dvě hlavní témata, která by bylo třeba nějak koncepčně vyřešit a nebo si pohlídat.
Prvním je ověření reálné využitelnosti pronajímatelných sálu, či místností na různé typy akcí, které jsou po městě k dispozici (zřejmě vše pod gescí KZMB). Toto by ale mělo být spíše pro vnitřní koordinaci budoucí kultury ve městě, ne proto, abychom naplánovali ekonomicko - marketingové využití těchto prostor na 110% po celý rok jak O2 Areně v Praze. Jsme v Boskovicích a takto to zde asi ještě chvíli fungovat nebude... Předpokládám ale, že to už nějak máte podchycené a řeší se to - podle toho co neoficiálně vím.
Druhou a asi i důležitější věcí je pak to, aby se ze snahy o rekonstrukci, či zmrtvýchvstání a opětovné uvyužití (jakýmkoliv způsobem) nestalo v principu dnes tolik oblíbené řešení "dva (a více) v jednom";-).
Z Vašich základních podkladů jsem pochopil, že se bude jednat zřejmě o docela radikální přebudování objektu a předpokládám také i snahu nějakým způsobem respektovat stávající stavbu. Budu se opakovat, ale řešení vidím v tom, tato svá přání dále vyprecizovat a dále jít formou jakéhokoliv typu architektonické soutěže - zde opravdu bude platit, že víc ateliérů víc ví a rozhodně nebude snadné ten propletenec vyřešit. Aby vše fungovalo jak chcete, ctilo původní stavbu a zároveň to všechno i nějak vypadalo.
Bude potřeba vyřešit docela složité provozní vazby mezi podpůrnými provozy (osvětlovači, provaziště, návoz a šatny + hygienická zázemí) a hlavním účelem objektu, kde už teď vidím kombinaci několika typů divadla (předpokládám, že se bude nezávisle odehrávat jak v hlavním, tak ve vedleších sálech typu "modrý salónek" apod.), tanečního sálu ZUŠ, atd. Všechny tyto provozy mají svá specifika a přesto, že bychom uvažovali s např. mobilní elevací, byl bych velmi opatrný např. s pořádáním akcí typu plesů apod.
Určitě i toto by šlo asi vyřešit - jen jsem přemýšlel, aby tím, že se do Sokolovny budeme za každou cenu dostat vše, co tam historicky tak nějak vždycky bylo (patřilo a byli jsme na to zvyklí), jste se pak nedostali do zbytečných provozních komplikací. Ty prostory tam nějak fungovaly právě a jen díky tomu, že tam postupně per partes přibývaly a dodnes nejsou dobře provozně vyřešené a proto se uvažuje o takto radikálním řešení. Pozemek ale nafukovat moc velice už nejde.
Nestálo by za to, uvažovat o využití Sokolovny pouze jako stánku " Boskovického divadla"? Pokud by zde takovýto prostor vznikl, neobávám se, že by na to místní komunita nereagovala a nedokázala jej využít. Pokud by se nám Sokolovna takto vyprofilovala - a proč by Boskovice nemohly mít regulérní divadlo - tak ty plesy bychom mohli třeba pořádat ve 3. patře nové "knihovny", čímž by tyto tradiční události zimní/jarní sezóny mohly dostat docela nový náboj - bude se tančit "v úrovni střech domů" (večer jen toto při výhledu z prosklených ploch sálu může dodat těmto akcí neopakovatelnou atmosféru), v moderní stavbě, kousek od náměstí. Knihovna nepřijde o své "zuby" a i během roku tento sál bude město určitě schopno využít i na jiné akce, pro které by asi "divadlení typ" prostoru byl jakýmsi provizoriem, v dobrém slova smyslu nouzovým řešením.