...a nejenom sportovní haly, další expozice by mohla pojednávat o putovním skateparku.
Ale ať nejsme jen štiplavě ostří
, přidám i já jednu inspiraci, kterou jsem objevil díky stories na Instagramu kamaráda cyklisty (a dříve také skejťáka) z Olomouce.
V obci Paseka kousek za Šternberkem mají zbrusunový sk8 park - ale jaký! (...mmch tato obec má 1301 obyvatel) - foto níže
Měl jsem pocit, že takové věci se realizují jen na západ od našich hranic a není to pravda - v česku je dokonce firma, která se tím zabývá - FiveRamps Skateparks z Ostravy.
Jen pro představu - nejedná se o zařízení, které by "vyrábělo" randál, jak byli bohužel zvyklí obyvatelé ulice Janáčkova, z doby kdy plechový posvařovaný stakepark parkoval kousek vedle, mezi BODOSem a zmíněnou ulicí. Konstrukce je na terénu, je to železobetonová skořepina s ručně hlazeným povrchem. Pokud po ní projíždějí kolečka skejtu nedělá o nic větší hluk, než automobil, který běžně projíždí po ulici...
Tím se dostávám k hodně často slýchanému argumentu, že skejtpark přece nemůže být ve městě, protože - zde dosadit nějaký z důvodů (od hluku, přes nepořádek, až po kdovíco). Podle mne skejtpark a komunita kolem něj patří do organismu města a za mne není správné jej segregovat někam na periferii města, kde může vznikat pocit odstrčenosti a jakési skoro až nepatřičnosti.
Podle mne tato věc patří, stejně jako většina ostatních sportovišť do Červené zahrady. Pokud bychom někdy v budoucnu zde chtěli mít živou část města a ne jen areál s nárazově naplněnými sportovišti, tak by toto mohla být cesta. Třeba v Innsbrucku mají jedno z hlavních náměstí Eduard-Wallnöfer Platz (které má mmch pod plochou podzemní garáže) pojato tak, že se dá využívat i jako skatepark - video s hvězdami první velikosti Fabio Wibmerem a Danny McAskillem zde
Samozřejmě, že není snaha u nás dostat skatepark na náměstí, ale myslím, že by toto sportoviště mohlo být dostupněji umístěné, než je plánovaná lokalita v Doubravách...
Třeba v našem návrhu Červené zahrady jsme toto sportoviště přirozeně zapojili do areálu a využili stávající modelace terénu za fotbalovým hřištěm skloněným k řece. Na situaci staktepark hledejte mezi mostem na Skautskou louku a Pirochtovým mlýnem v JZ části areálu.
Při troše snahy si myslím, že by bylo možno je zde zrealizovat. Mohl by to být správný krok jak z Červenky udělat postupně fungující sprotovní a volnočasový areál.