A co ty věci zkusit začít řešit trošku jinak než doposud? Pokud k tomu teda ještě někde je vůle a chuť.
Jak píše @zoul a @Evee - na to že se plánuje investovat z veřejných peněz částka v řádu desítek milionů korun, mi přijde docela smutné, že se o tom rozhoduje za zavřenými dveřmi, není z toho žádný záznam a poté se dozvíme až hotovou věc.
Proč se o takovéto investici město stále nebaví s odbornou veřejností? A slovem "odbornou" nemyslím pouze tu, kde vybraní jedinci na to mají nějaký typ formálního vzdělání. Zkusím vysvětlit, jak to myslím.
Kdysi jsem zaslechl větu kolegy architekta Svatopluka Sládečka a to, že veřejnost se dělí na dve složky - na odbornou a neodbornou. A odborná je ta, která má zájem. S tou se vždycky nějak dokáže domluvit, protože tu druhou to nezajímá a s ní se nedomluví.
Mám pocit, že odborné veřejnosti je tu u nás ve městě docela dost a jen pořád chybí ochota vedení se s ní bavit. Vysvětlovat, racionálně argumentovat, znovu vysvětlovat. Klidně se i pohádat, ale ne na úrovni 4.cenové skupiny. Diskutovat to otevřeně, transparentněji a online (stejné informace všem ve stejný okamžik a nikoliv z ex-post - pouze doslechu a třeba i nechtěně pozměněnými základními informacemi).
Dále by byla potřeba spousta trpělivosti a mít vizi, co a jak chceme dál, na základě podobně koncipované debaty.
A ano, nebylo by to určitě jednoduché. To je asi nadmíru jasné - ale pořád si myslím si, že by to za to mohlo přeci jen stát.
Pokud je je totiž základním rysem jakéhokoliv řešení jen a pouze to, věc postavit/realizovat hlavně rychle, ještě jsem se nesetkal s tím, že bych výsledek mohl označit za kvalitní.
A taky pořád nějak nechápu (a psal jsem to tu už někde jinde), co je tak neskutečně tajného na tom, prezentovat průběžně v čase rozpracovanost procesu přípravy haly, s tím související požadavky sportovních oddílů a prezentaci stavebního programu zamýšlené haly. Obava, že by si to lidé, řečeno sportovní terminologií, takzvaně mezi sebou řekli v šatně a mohlo se chtít něco jiného, než by se "chtít mělo"?
Mimochodem, když jsem se koukl po letech na "vizualizaci" haly na Slovákové, kterou sem Tomáš pár příspěvků výše dal, tak jsem skoro lapal po dechu...