Uzavřený zastupitelský seminář ke sportovní hale

Nevím, jestli tohle nemyslíš jako pokročilou ironii :–) Sleduju ty projekty posledních pět let, co fungujou noviny, a můj dojem je prakticky přesně opačný. Ještě ani jednou se nestalo, že bychom udělali pořádné zadání a teprve podle něj postupovali dál. Z poslední doby nabízím například bezvadný moment, kdy se na setkání ke knihovně tuším pan starosta ptal, proč knihovníkům u projektu knihovny O2 nevadil chybějící sál – a paní Jurdičová odpověděla, že se jich na to tehdy nikdo neptal:

K projektu v O2 jsem chtěla říct, že tam sál nebyl plánován proto, že se nás nikdo neptal. S tím projektem jsme byli až seznámeni. A zanikl dřív, než jsme ho připomínkovali.

Podobně jsme ještě těsně před zahájením prací na rekonstrukci letňáku nevěděli kapacitu hlediště (podle mě klíčový parametr rekonstrukce) anebo viz výše citát zástupce plaveckých klubů o rekonstrukci lázní. Jsou tu výjimky, ale vesměs ty investice probíhají (opět, můj dojem) tak, že někdo z politiků přijde za uživateli budoucí stavby a začne dost nevybíravě lobbovat za variantu a parametry, které se mu z nějakého důvodu hodí do krámu. Slyšel jsem tohle od mnoha lidí mockrát.

Ale je to vlastně dost jednoduché: Pokud ta sportovní hala vychází z potřeb veřejnosti, kde jsou tyhle potřeby popsané? Jediné, o čem vím, je tohle, a to je úplně žalostně málo. Podle čeho mají architekti a projektanti pracovat?

Nebrání jim nic, Piráti dokonce slíbili, že to udělají. Znova ale říkám, že od otevřené radnice bych si informování o chystaných investicích za desítky milionů představoval jinak, než že je bude opozice vynášet z uzavřeného jednání.

Na tomhle se shodneme. Dovedu si představit, proč by měl být uzavřený seminář o jednání s firmou Agel o nemocnici, ale nedovedu si představit, proč bychom nemohli otevřeně mluvit o sportovní hale. Každopádně tady jsme se vůbec nedozvěděli ani náznak důvodu, prostě nechcem.

V dobrých médiích se tohle používá jen minimálně a s jasným odůvodněním. Jinak jsou to drby, ne žurnalistika.

4 Likes