Souhlasím s Tebou Tome. Napsal jsem to takto možná provokativně maličko naschvál.
Říkám to už delší dobu - že tady město trestuhodně před rokem a něco ukázkově zavřelo oči a jak si krásně napsal "svoji vyjednávací pozici nekompromisně proměnilo tím, že bez dalších připomínek pozemky prodalo". Myslím, že tam byl nějaký dovětek, že se postaví hriště právě na tom uměle přidaném městském pozemku. Jak ale může developer započítat do koeficientu zastavění pozemek, který mu nepatří? Mmch, který jako hřiště, takto umístěné, je za mne fakt nonsens.
Přestože dnes už v pár městech existují manuály pro práci s developery, kde jsou na zčátku jasně definované požadavky a podmínky pro obě strany, tak zde se tak bohužel opět nestalo. I přesto, že na to bylo upozorňováno. A nemyslím tím jen to, že se v lokality uměle "naroubuje" ono pověstné dětské hřiště - to je to poslední. Byť zrovna zde asi i to docela chybí...
Není na čase si přiznat, že ty věci fakt neumíme a že by třeba nebylo od věci, je zkusit konečně začít dělat fakt jinak?
Plánuje se zde nová výstavba a já úplně nemám pocit, že bychom se posouvali směrem k lepšímu. Stejně jako jinde, tak i naše město není výjimkou a stejně jako většině lepších či horších měst tak trochu "parazitujeme" na naší minulosti. Ano někde k tomu něco přidali, ale hlavní kvality vznikly bohužel někde jinde a dřív. To, že se tu zatím pořád docela dobře žije, je díky tomu, že jsme toto prostředí zdědili po generacích našich rodičů a prarodičů, kterých primárním cílem nebyl z jedné koruny udělat dvě. Že je zajímalo i to, jak ty věci budou fungovat v běžném životě dál a ne jen, že Excel ukáže černý čísla, všechno je tím pádem tak jak má být a my vesele stavíme. Rozvoj města nejde dělat v Excelu - to je fakt málo a pro rozumný rozvoj města tento přístup není dobře. Byl bych moc rád, kdyby se to podařilo změnit.
Zatím tu za posledních pár desítek let úplně nevidím části města, které by se rozvíjely tak, že bych si řekl, že to bylo pro město jako takové přínosem. Spíš naopak. Bohužel.