Kruháč u pošty

...tak nám zabili Ferdinanda.
Ne, nic takového se samozřejmě nestalo - jen za obět okružní křižovatky u pošty v rámci přípravy stavby padly 4, mým laickým pohledem asi zrdavé, jehličnany.

Dalo by se samozřejmě licitovat, jestli z pohledu zahradního, či krajinářského architekta je správné, aby byly jehličnany v městské zástavbě atd. Rozumím také tomu, že pokud se podobná stavba chystá, je pro realizaci provést někdy i nepopulární opatření.

Mne na tom ale krom toho, že si neustále myslím, že stávající řešení není kvalitně zpracované z hlediska zapojení se do městského prostředí nadzvedla jiná věc.
Při pohledu do situace jsem ale zjistil, že stromy v podstatě ničemu asi úplně nevadily, jak jsem si původně myslel. Přestože navržený tvar komunikace je odlišný od toho, který tam v současné chvíli je, tak nezasahuje do stávajícího chodníku a ani za něj, kde stromy do minulého týdne byly, ani po této úpravě.
Jediné, co je jinak, tak je severní hrana parkoviště, která se nyní posunula o cca metr blíže ke komunikaci a chodníku - viz situace.
To jako vážně kvůli tomuto bylo potřeba pokácet i ty stromy? Nejsem rozhodně žádný fanatik "zelených", ale myslím si, že bychom si zeleně mohli a měli ve městě opravdu víc vážit.

Nemyslím si, že by tímto způsobem v dnešní době se měly připravovat / realizovat zásahy na území města. Možná mi třeba někdo z města vysvětlí, že to bylo z nějakého mě zatím nevysvělitelného důvodu nutné (jediné co mne napadá, by mohl být snad rozhledový trojúhelník?)
Přesto si ale i tak si pořád myslím, že se tomu bylo možné vyhnout a celou věc vyřešit lépe, než jen inženýrským způsobem, který upřednostňuje auta a nehledí na to, že takto poměrně výrazným způsobem degradujeme veřejný prostor, který by měl bý ve 21.století řešený už třeba taky i trochu jinak...

Stejně se totiž tento zásah chová na druhé straně směrem k poště, kde zcela jistě bude muset dojít k přesunu (doufám, že snad ne odstranění) plastiky matky s dítětem od Sylive Lacinové z roku 1965, na který navazovala i parková úprava, kteréžto koncept za ta léta sice už skoro není patrný a který by si zasloužil také trochu jiný přístup.

Poukd se totiž dělá takovýto zásah do fungování města, tak za mne nemůže končit řešené území chodníkem navazujícím na okružní křižovatku a dál nic, když zároveň vyrazně zasahujeme do stávajícího "parčíku" se sochou. Kultovivané řešení parčíku mělo být rozhodně součástí řešeného území - toto je prostě šptně.

4 Líbí se