...no jsem osobně docela zvědavý jak tato "real time tahová strategická hra" s nekonečným počtem životů dopadne
Teď ale vážně - za mne je tak nějak pořád ideálním řešením Červená zahrada - jeden areál s kompletním servisem a zázemím pro sport s možným přesahem za hranice města a možna i kraje. Mohli bychom tím získat jedinečný areál, který by myslím mohl na této bázi dobře fungovat. Znamená to však ale potřebu konečně koncepčně vyřešit docela velký urbanistický celek Červené zahrady a přilehlého okolí ve vazbě na stávající provoz města. Nic z toho není neřešitelné ale zároveň nezastírám, že by to bylo jednoduché (byť jsem se už dříve setkal v této souvislosti s označením tohoto řešení jako sci-fi, či s dalšími podobnými přívlastky). Výsledek by přesto určitě stál za to...
Toto řešení má jedno velké ale, kterým je samozřejmě časový horizont případného dokončení výkupu pozemků a tím pádem stále nejasné základní obrysy tohoto řešení. Byť ověřovací studie už cosi napověděly.
Tento areál, pokud jej ale chceme i nadále v budoucnu provozovat by si rozhodně zasloužil nějaké koncepční řešení, kterému se asi tak jako tak nevyhneme. Jen zde v té době asi nebude tak markantní tlak na to, že už čekáme na halu tolik let a dál už z určitých důvodů čekat nechceme...
Každé z ostatních navržených řešení pro mne skýtá, bohužel stejně jako výše uvedené, určitá pro a proti. Někde je prvně uvedeného méně, jinde zase více toho druhého.
Je jasné, že ideální řešení se (bohužel) daří realizovat jen málokdy. Nicméně bych rozhodně nerezignoval na to, se o ně ale v každém z možných zadání co nejvíce pokusit. Není to jednoduché, stojí to mnoho sil, většinou i peněz (...) - ale výsledkem pak bude něco, co bude funkční i za několik desítek let.
Určitě by ale jakémukoliv rouhodnutí měla přdcházet nějaká racionální a odborná úvaha, proč půjdeme tou, či onou cestou. Nikdy bychom ale něměli rozhodně rezignovat na kvalitu a spokojit se pouze s tupým splněním úkolu a nechtít od toho víc, než jen ono místo, kde se bude konečně dát sportovat.
Rohodně bychom ale neměli k jakékoliv variantě přistoupit se strategií, že toto místo je méně, či více na očích a tak se můžeme spokojit s řešením na které budeme klást menší nároky. Kvalitní by mělo být vždy. Stále mi není úplně jasný postoj, proč některé veřejné stavbě bychom měli věnovat pozornost a druhé ne? Na základě čeho určíme tuto hranici? Neobstojí u mne názor, že to je "jenom" sportovní hala a tak to může být jenom....... Místo teček si je sem možno dosadit prakticky jakýkoliv (většinou autorem situaci zjednodušující a zlehčující) přívlastek. Takto se dá možná možná přistoupit ke stavbě hypotetické skladové haly někde v průmyslovém areálu, kde není pohyb veřejnosti a navíc je to soukromá investice. Tady ale máme investici veřejnou a navíc v urbánním, veřejném prostoru města. A nezáleží vůbec na tom, kde má být tato stavba realizována - od Červené zahrady, přes místo po demolici dvou tělocvičen na Sušilové, až po pozemek za Vyšší odbornou školou.
Výše uvedený princip zjednodušujícího řešení, kdy mu není věnována patřičná důležitost, je docela běžný omyl - chcme ale stavět veřejnou stavbu, která by měla mít vždy ambici (za mne tak nějak automaticky) vstupovat do městského prostoru s tím, že jej utváří a kultivuje. Tvoří nový prostor kolem objektu, nový střípek v organismu města. Pokud toto kriterium nebude uplatněno, je to za mne rezignace na jakoukoliv městotvornou funkci u stavby takového významu (ať je to spotovní hala, nebo knihovna, a klidně něco dalšího). Rezignace na zodpovědnost uplatňovat jakékoliv urbanistické zásady plánování města a architekturu obecně, je za veřejné peníze špatně.
PS: A ještě jedna věc, kterou jsem už také párkrát zaslechl - teď postavme hlavně rychlé řešení, ať je konečně kde sportovat a třeba za 10 let, až bude vyřešena Červená zahrada, pak postavme konečně tu správnou a kdovíjak multifunkční halu tam. Jednak v té první fázi, ať už halu umístíme kamkoliv, stále popíráme to, že ji stavíme v prostoru města, většinou mezi domy ve vazbě na okolí, ale hlavně - to vážně někdo věří tomu, že za 10 let, až se řekne, že teď konečně stavíme už tu "správnou halu", že bude veřejnost této šílenosti fakt nakloněna?
Že tu máme znovu evergreen sportovní haly a začne to vše znovu podruhé? Nehledě na nezanedbatelný detail, že už teď má město docela převis toho, co by bylo potřeba v následujících letech realizovat a za 10 let přibude určitě spousta dalších věcí, které bude potřeba řešit s větší prioritou...