Sportovní areál Červená zahrada jaký bychom si tu přáli

Roberte, na úvod jen zmíním, že náš návrh pouze ukazuje, jak si společně s kolegy ve sdružení SRAB představujeme fungování areálu poté, co jsme se zabývali co nejširším spektrem využití, které před námi zatím nikdo takto neřešil. Stejně tak dodávám, že tohle není plán, podle kterého se jde zítra stavět a byli bychom rádi, kdyby to tak bylo vnímáno, přestože druhým dechem dodávám, že takováto diskuse tu byla potřeba asi už docela dlouho a rozhodně jsme za ni rádi.

Ano výzva to je a pro nás byla taky. A protože ale architektura je nepřenositelná odpověď na zadání v konkrétní situaci a místě - zkusili jsme ji vyřešit takto, protože nám přišlo toto řešení z hlediska provozu areálu jako celku vhodnější.

Já mám zase jako (dnes již bývalý) basketbalista obježděno takéž nepočítaně sportovních hal a jednu poměrně velkou i zrealizovanou :slight_smile:
Díky své profesi si tak i nadále, při cestách po republice a zahraničí, i proto že ke sportu mám stále vztah, všímám jak jsou podobné stavby a areály navrhovány jinde. Jak jsem psal výše - zde je situace prostě jiná (viz odstavec níže) a tak jsme do naší studie zkusili navrhout toto řešení.

Myslím, že zde je čím dál víc vidět, že urbanistická soutěž na celý areál by Červené zahradě jenom prospěla. Mohl bys "konfrontovat" v jeden okamžik, dle jednoho zadání, troufám si tvrdit klidně třeba 20 návrhů - a to by v tom byl čert, abychom v nich nenašli tu pro nás nejlepší odpověď.

To co popisuješ je ale většinou situace, kdy hokejová hala je solitér umístěný ve městě a (většinou) nemá vazbu na další podobná sportoviště a není třeba tak omezena plochou řešeného území - logicky pak má kapacitní parkoviště i pro veřejnost přímo zde. Zde je ale situace maličko jiná - sám sis správně všiml, že pro organizované hokejisty tu je možnost, aby autobus samozřejmě přijel přímo k hale. Toto nám přišlo jako nutnost a nezpochybnitelné řešení.

V případě hobíků jsme uvažovali tak, jak jsem ti psal už v předchozím příspěvku. Rozhodli jsme se tak z hlediska fungování areálu jako celku. Mít kapacitní parkoviště na "okraji" areálu, které se budou plnit podle toho, které ze sportovišť bude zrovna v tu dobu "aktivní". Areál prostě není tak velký, abychom mohli ke každému sportovišti (jak by bylo určitě ideální řešení) mít kapacitní parkoviště, které by ale bývalo stoprocentně využito pár dní v roce a ubíralo by tak cennou plochu pro další aktivity, se kterými zde bylo potřeba počítat.

Aleši rozumím a o tomto jsme s vedením města také diskutovali. Rozhodně bychom byli neradi mít tu stavbu ve standardech plechové skladovací haly, která se bude od ní lišit pouze nápisem sportovní hala nad vstupem. Můžeš se samozřejmě kouknout na jiné vlákno zde na fóru - viz Inspirace pro sportovní halu - #14 od PavelP, kde jsem v jistou dobu dával za mne velmi dobře zvládnutá řešení sportovních hal - ta v Dolních Břežanech mezi nimi samozřejmě byla taky.

Nicméně teď diskutujeme o tom, jak má vypadat celý areál a návrh sportovní haly, co nevidět představí Alberto Kalach a Zdeněk Fránek. Každopádně já osobně současnou situaci vnímám spíše tak, jak jsem četl nedávno v jedné knize, kde se volně citováno psalo asi toto - architektura samotná nemusí být nijak dechberoucí, pokud funguje urbanismus. Stavba ti přijde tak nějak samozřejmá a ani si jí skoro nevšimneš. Obráceně to ale platí velmi výjimečně, spíše nikoliv.

Tak i třeba proto jsme chtěli se vrátit našim návrhem k tomu, mít areál z hlediska urbaismu funkčně a logicky promyšlený a pak do něj už prakticky kdokoliv dokáže navrhnout potřebné sportoviště.

3 Likes