Zkusím nakonec taky přispět svým pohledem na knihovnu. Sleduju tu debatu dlouhodobě, pokusím se popsat, jak se utvářel a vyvíjel můj názor.
Zpočátku jsem byl dlouho proti umístění knihovny do budovy ZZN. Pokládal jsem to za promarněnou příležitost postavit v Boskovicích úplně novou budovu na zelené louce (lokalita by se podle mě našla). Zčásti mě přesvědčila až anketa, kterou jsme dělali s několika architekty. Druhou výhradou byla pak samotná lokalita – líbila by se mi knihovna v klidnějším a zelenějším prostředí. Zdeněk Fránek na to v rozhovoru odpověděl, že žádné zadání nevylučuje dobré řešení. A nějaký kompromis musíme udělat vždycky – pokud chceme knihovnu v centru, nebude ji holt obklopovat klidný park. Paní Jurdičová se v tomto ohledu vyjádřila poměrně jasně: „Knihovna určitě musí být ve středu města.“ Takže nakonec ano, po jistém vnitřním boji jsem se s umístěním v ZZN smířil.
K samotnému Fránkovu návrhu – velmi se mi líbí model, méně vizualizace. V jisté nadsázce říkám, že se těším, až knihovnu postavíme, budeme okolo ní pár let chodit a pak si uděláme definitivní názor. Rozhodně pokládám aktuální záměr postavit Fránkovu knihovnu za něco, za co stojí za to bojovat. Řečeno z opačného pohledu – pokládal bych za dost nehorázné, kdyby se záměr někdo pokusil politicky zhatit.
Důležitý je souhlas knihovníků. Pokud dnes někdo zpochybňuje vnitřní řešení knihovny a sálu, ať se jde zeptat do knihovny a kluků z kina a z kulturního střediska, kteří projekt připomínkovali. Já jim, stejně jako architektu Fránkovi, věřím víc než politikům, že to vyřešili dobře.
Samozřejmě si myslím, že je chyba, že ten proces přípravy nebyl transparentnější. A nebyla to jen chyba takříkajíc etická, bohužel už dnes vidíme, že to ohrožuje celý projekt. Dobrý doklad toho, že skutečná etika je praktická – nechceme transparentnější vedení radnice pro nějaký náš dobrý pocit, že do toho vidíme, ale proto, že to hlavně u dlouhodobějších projektů snižuje rizika, že se zaseknou.
Přes tohle pochybení vidím v Boskovicích jednoznačný posun – máme zde dobrý návrh renomovaného architekta (jaký rozdíl oproti hale v roce 2014), souhlasí s ním knihovníci i další odborní kulturní pracovníci. Zároveň máme šanci mít v Boskovicích reprezentativní stavbu zdejšího rodáka, který se proslavil ve světě. Na novou knihovnu čekáme přes 20 let.
Takže za mě: Postavme Fránkovu knihovnu co nejrychleji!
6 Líbí se