...minulý týden byla zveřejněny nominované stavby na Českou cenu za architekturu 2024 a když jsem tak listoval bulletinem ČKA, rozhodl jsem se, že se o zajímavé stavby zde podělím - ať se i vy můžete podívat, jakým způsobem se ubírá navrhování a pak hlavně realizace takovýchto prostor. Že to jsou opravdu, jak kdysi říkali boskovičtí knihovníci, městské obýváky a nejsou to jen přepážky kde Vám půjčí knihu.
Je skvělý, že jsme se při uvažování o snad už finální podobě budoucí knihovny posunuli k tomu, že výsledná podoba knihovny bude určena formou otevřené architektonické soutěže - tudíž vítězný návrh bude dle aktuální podoby zadání reagovat tím nejlepším možným výsledkem.
Dovolím si sem odložit dvě ukázky, které mne ve zmíněném přehledu zaujaly.
Obě ze staveb jsou za mne velmi kultivované, navenek nedělají žádná výrazná gesta a nijak na sebe zbatečně neupozorňují a možná právě proto jsou obě výborné.
Jsou navrženy pro to, aby reflektovaly úlohu instituce, která se ve 21. století posouvá až do komunitní roviny a pomáhají tak ve městě, či jeho části vytvořit něco jako nové centrum setkávání pro různou škálu sociálních a věkových vrstev.
Obě ze staveb také cením zejména za velmi solidní práci uvnitř - tedy v interiéru, protože v tomto případě je on tím nejdůležitějším. A to platí pro obě stavby, které uvádím níže.
První z přihlášených realizací, která mne zaujala je městská knihvna Petřiny od architektonického studia Monom.
Jedná se o novostavbu, která stojí na místě bývalé školičky, která reaguje na okolní kontext prvorepublikových vil, řadových rodinných domů budovaných za války a soliterních objektů sídliště z minulého režimu.
Ke stavbě knihovny tak nově přiléhá i zahrada, která se stává nově součástí areálu.
Výborný je za mne i interiér, který nemá nic navíc a jde k podstatě co dělá knihovnu knihovnou - tedy vlastní vybavení a promyšlená dispozice.
(foto: Petr Polák)
Druhou ukázkou je pak přestavba bývalé výrobny knedlíků na knihovnu. Je od architektů z ateliéru Kopecký, kteří v Chodově, městě ne nepodobnému počtem obyvatel Boskovicím, zužitkovali již nevyužívanou stavbu.
Stejně jako v prvním případě, tak i zde se nejedná o realizaci, která by navenek nějak výrazně ovládala své okolí, nicméně i tak je zde zjevný posun, který bychom mohli při správném uchopení zadání klidně získat i u nás.
Interiér je v tomto případě také ono gró a zde můžeme mluvit opravdu o obýváku - lehká nadsázka, ta fotka k tomu prostě sváděla
(foto: TAKUU)
Každopádně doporučuju si rozkliknout oba odkazy v textu výše a podívat se na kompletní sadu fotografií a výkresů.
Doufám, že i u nás se konečně něco podobného povede a budeme tak po skoro 30 letech mít knihovnu, jakou za ta léta už opravdu potřebujeme. A v samotném centru města se tak konečně objeví sebevědomá a moderní vrstva architektury. Tu zde totiž potřebujeme taky jako sůl.