Hejty veřejného prostoru

Zdánlivě obyčejný detail, který jsem objevil o víkendu na jedné z podvečerních procházek městem. V rámci kultivace veřejného prostoru parčíku mezi Gymnáziem a Sokolovnou byl instalován městský mobiliář - nové lavičky (...je možné, že nejsou úplně zbrusu nové, ale já tudy delší dobu nešel).
To, že tomuto prostoru město věnuje péči je jistě záslužné, nicméně si úplně nemyslím, že je dobře, když ve fázi realizace (a vlastně i projektu předtím) není věnována dostatečná péče při dotažení finálních detailů...

Tímto detailem je podle mne umístění odpadkového koše v bezprostřední blízkosti u laviček - detail sice stále ještě anachronicky běžně vídaný, ale asi ne úplně správný. V tomto případě je to navíc non plus ultra, kdy je koš v centrální pozici, jako dominanta mezi dvěma lavičkami.

Kom toho, že to fakt nevypadá hezky a asi bych si úplně rád nesedl na lavičku, kdy se můžu nedobrovolně prakticky opřít rukou o odpadkový koš, je zde za mne asi mnohem zásadnější věc. V létě toto řešení musí být (a určitě i je) docela uživatelsky nepříjemné z důvodu odéru, který se odsud šíří a pokud jsou do koše vhozeny věci podléhající rychlé zkáze jakými jsou ovoce apod, je postaráno i o otravný hmyz, což taky úplně nepoteší.
Umístění odpadkových košů v jiné části parku by bylo za mne určitě vhodnější. Je velká škoda, že tyto příklady, že se naše město začíná sice pomalu, ale snad přece, stávat kultivovanějším pokazí jeden takto zdánlivě banální detail, kterému není věnována dostatečná pozornost.

2 Líbí se