Do westernového městečka po asfaltové cestě

Takhle nově vypadá cesta směrem k westernovému městečku:

Tušíte někdo, v čem byl špatný ten původní povrch? Je nutné asfaltovat lesní cesty?

Tak na toto jsem koukal ještě týden poté s otevřenou pusou a doteď to prostě nějak nechápu...
Ne nadarmo se říká, že cesty do pekel jsou dlážděny dobrými úmysly a zde v tom byl určitě taky, ale přiznám se že asi nejenom mně zůstává důmyslně a dobře utajen.

Myslím ale, že situace úzce souvisí s tím, se všude chce za každých okolností dostat ideálně autem až před práh toho, kam jedeme. :man_shrugging:

Nevím ale, jestli zrovna zde, ve stále pěkném lese, kde se předpokládá určitá míra diskomfortu je třeba zpevňovat příjezdovou cestu tímto způsobem - Shatterhand taky nejezdil k Apačům po asfaltce.
Jako dokážu pochopit ještě, že je v asfaltu dejme tomu hlavní parkoviště, ale tady těch pár metrů navíc něco výrazně řeší? Z parkoviště sem pěšky jako už nikdo nedojde? Dokázal bych si představit, že ty peníze šly určitě využít smysluplněji.

Baví mne, když se navíc v tiskové zprávě argumentuje tím, že tuto komunikaci ocení hlavně cyklisté, tak to už nechápu vůbec. :thinking:
Je to totiž v místě, kde jsou hned vedle cesty bikové traily a každý zde většinou jezdí na horském kole, ve většině případů dnes už opatřeném i odpružením čítající mnohdy i deseticentimetrové hodnoty.
Pokud někdo směřuje na kole dál, tak tato cesta po necelých dvou stovkách metrů končí a dál pokračuje tak, jak tu už několik desítek let vždycky byla. Stejně tak, jako velké procento cyklostezek, které jsou v české krajině vedené i po nezpevněných cestách. A nikdo si nestěžuje...

2 Líbí se

Nová asfaltová silnice je rozhodně přínosem pro osobní i nákladní auta, která v budoucnu budou jezdit na stavbu sídliště v jihovýchodní části Doubrav. A vsadím se, že až se skejťákům postaví v Doubravách asfaltové hřiště, bude mít alespoň 1 200 m2. Skateboardisté si ho zaslouží a nahraje to účelu, o který ve skutečnosti jde. A protože opakování je matka moudrosti, tak své orákulum stran Doubrav velmi zkráceně zopakuji znovu.
Od kauzy Dinopark, kdy se občanům podařilo peticí zamezit prodeji lesa Doubravy, se metastázy ohroženého lesa dál rozšiřují. Postupně se zvětšující westernový park, rozšiřování smeťáku, výstavba sportparku, další etapy jeho rozšíření, nápad přidat k němu workoutové cvičiště, to jsou postupné kroky směřující k zániku lesa Doubravy. Již byla pořízena územní studie jihovýchodní části Doubrav, jako místa, kde by se mohly Boskovice rozrůstat. A přijdou další studie. Stavební pozemky místo lesa, to bude kšeft století. Teď tedy po asfaltce skoro až do srdce Doubrav je v plánu 7. změna ÚP, kvůli využití dalších ploch v Doubravách okolo Sportparku pro sportovní a rekreační využití, nebo vytvoření podmínek pro zřízení lesní školky. Snad ta změna ÚP zastupitele nepřekvapí, jako pozemky u Mladkova, kde je město nejdříve vykoupilo a pak to předhodilo zastupitelům ke schválení.

Tomu závěru úplně nerozumím – město nemůže něco vykoupit a pak to teprve dát schválit zastupitelům. Nejprve to schválí zastuitelstvo myslím jako záměr, pak schválí finální znění smlouvy, a pak se teprve kupuje. Jinak to podle mě nejde.

To, že město nemůže něco vykoupit a pak to teprve dát schválit zastupitelům, je formálně pravda. Jenže celý ten náročný proces lze provést tak, že reálný výsledek je takový, jak jsem napsal.

Stačí si pozorně pročíst bod 22-výkup pozemků v zápisu ZM ze dne 19. března 2023. Diskuze na deseti stranách k tomuto bodu jasně dosvědčuje, že neplatí (jak píšeš), že: „Nejprve to schválí zastupitelstvo myslím jako záměr, pak schválí finální znění smlouvy, a pak se teprve kupuje.

V tomto případě majetkový odbor na odkupu pozemků dělal utajeně půl roku, aby se záměrem vybudovat rybník, byl překvapeným zastupitelům předložen návrh na odkup pozemků (předem dohodnutých), včetně ceny a včetně kupních smluv. Viz diskuzní příspěvky Dohnálek, Hamalová, Musil, Syrovátková.

A výsledek? Netrvalo ani dvě hodiny a „překvapení“ zastupitelé

• předložený materiál vzali na vědomí
  • schválili výkup pozemků
  • schválili návrh kupních smluv
  • uložilo uzavřít kupní smlouvy
  • posvětili cenu výkupu

Pro objektivnost 18 zastupitelů bylo pro, sedm se zdrželo. Tolik k výtce, že město nemůže něco vykoupit a pak to teprve dát schválit zastupitelům. Je to pravda. Ale stačí na to méně než 120 minut. A to u oběda před zasedáním zastupitelstva někteří zastupitelé ještě nic netušili, viz vyjádření Ing. Dohnálka: „Mně spíš trošku vadí, že připravujete realizaci projektu, o tom projektu nikdo kromě vás a asi pana inženýra Musila nic neví a nějaké podrobnosti se dozvídáme až nyní.“

1 Líbí se

Aha, tak se skutečně schvaloval výkup a rovnou i smlouvy zaráz.
Ale pozor – nebylo to v březnu, ale 19. září. To je důležité.
Já ten projekt jako takový vůbec nechci hájit, ale nemyslím si, že vedení města ten záměr nějak tajilo; opozice měla dost času se na to pořádně připravit a argumentačně to zpochybnit, což se nestalo. Informace k tomu byly poměrně včas.

Ohlasy o tom psaly už v červnu:

Další studie by měla vzniknout na vybudování rybníku pod Kauflandem směrem k Mladkovu. Rybník by podle starostky mohl sloužit i jako tréninkový pro malé rybáře z kroužku při SVČ. V Boskovicích je podle starostky obecně málo vodních ploch.

A pak ještě více týden před zářijovým zastupitelstvem:

Město pokračuje v přípravě vybudování nového rybníku na místě Boskovického mokřadu, kde rovněž pramení Mladkovský potok. Se všemi majiteli potřebných pozemků se již podařilo dohodnout odkup nebo směnu, což je důležité také proto, že kompletní vlastnictví pozemků je podmínkou pro získání dotace z ministerstva zemědělství. „Vodní plocha připravovaného rybníku bude tvořit prvek ekologické stability umožňující život vodním a s vodou spjatým živočichům a bude esteticky dotvářet okolní krajinu,“ popsala záměr starostka Jana Syrovátková s tím, že vznikne hezký prostor pro trávení volného času a relaxaci.

Takže nic utajeného se nedělo, pokud byli zastupitelé překvapení, tak holt nečtou zápisy z rad a nečtou dokonce ani Ohlasy, což mě samozřejmě dlouhodobě mrzí :slight_smile:

3 Líbí se